Nem járnak a vonatok

Ma reggeltől ismét országos sztrájk van Magyarországon, amelyben több mint egy tucat szervezet vesz részt. November 21-e után ismét sokfelé van munkabeszüntetés a Liga szakszervezetek felhívására, a legfőbb résztvevő a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete.

Bár a VDSZSZ csak egy a négy vasúti szakszervezet közül, mivel a legnagyobb, könnyedén megbéníthatja a vasúti forgalmat. A reggel hatkor kezdődött sztrájk határozatlan időre szól, így akár napokig, hetekig is eltarthat. Reggel a hírek szerint 3500 dolgozó nem vette fel a munkát.

Leállás

Leállás

Leállás


A legnagyobb probléma valószínűleg a kiszámíthatatlanság. Bár lehet, hogy vannak vonatok, amik elindulnak, nem biztos, hogy el is tudnak jutni a célállomásig. A Keleti és a Nyugati pályaudvar leállt, Szegedről sem indultak vonatok hat óra után. Debrecenben még az információs irodában sem dolgoznak, a vonatok 95 százalék nem indul.  A Déliből ugyan sikerült vonatot elindítani, de következő állomásról az sem jutott tovább.

Ezúttal a nyugdíjrendszer átalakítása, az egészségügyi reform, valamint a 38 vasúti szárnyvonal megszüntetése ellen tiltakoznak.

A buszok és a repülők közlekednek

Az általános sztrájktól végül visszaléptek a Volán dolgozók, de Körös és a Balaton Volánnál voltak, akik nem dolgoztak reggel. A dolgozók 40 százaléka nem vette fel a munkát Békés-megyében (Kőrös Volán) fél hétig. Ennek nyomán néhány járat kimaradt, de a helyzet azóta normalizálódott. A Balaton Volánnál a sztrájkolókat másokkal helyettesítették, így ott nem volt érezhető a sztrájk.

Nincs sztrájk a BKV-nál sem, miután pénteken a közlekedési vállalat vezetése és a négy sztrájkot hirdető szakszervezet megállapodott.

Sztrájkot hirdetett viszont a Ferihegyi repülőtéren a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete, valamint a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete 7 és 9 óra között. A járatok várhatóan menetrend szerint, vagy minimális késéssel közlekednek majd, miután a munkabeszüntetés az üzemanyag-kiszolgálókat és az üzemeltetés egy részét érinti.

Nemcsak a hó lassít

Sokfelé síkosak még az utak a hétvégén leesett hó miatt, azonban nemcsak ez okoz majd gondot az utakon. A VDSZSZ tiltakozásához csatlakozott ugyanis a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége is. A Magosz az ország 46 pontján egész napos, félpályás útlezárást tervez.

Az autók mozgásba lendülnek

Az autók mozgásba lendülnek

Az autók mozgásba lendülnek


A szervezet egyelőre csak mára tervez, ha nem sikerül változást elérniük állítólag drasztikusabb eszközökhöz nyúlnak majd.

Csatlakozott a sztrájkhoz a Magyar Orvosok Szövetsége, amelynek több mint 14 ezer tagja van, de az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is támogatja a munkabeszüntetést. Várhatóan 20 intézményben lesz kisebb nagyobb leállás.

Nem veszik fel a munkát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Pedagógusok Szakszervezetének tagjai sem. Ők 2-8 órás munkabeszüntetést terveznek. A gyermekfelügyeletet azonban mindenütt megszervezik.