Elérte hazánkat a sarkkör felől érkező légtömeg, ami fagyos, nedves levegőt hozott magával. Ennek hatására a napsütés mellett többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé alakulhat ki hózápor, délen és nyugaton havazás. Jelenleg már havazik a Dunántúl nagy részén de, Szeged és Pécs környékén is.

Budapesten 0, -1 fok körüli a hőmérséklet és ez marad napközben is, de az ország keleti felén ennél is hidegebb van és lesz. A Kékestetőn reggel már -9 fokot mértek. Ha autóba szállunk, és hosszabb útra készülünk, ne vezessünk téli kabátban, nem tudjuk megfelelően használni a karjainkat.

A hajnali csapadék és a havazás miatt sokfelé jegesek az utak, vezessünk óvatosan, ilyenkor jelentősen romlik a gumik tapadása, az autós sokkal hosszabb úton képes csak megállni. A hatos főút baranyai részein olyan rosszak a körülmények, hogy többfelé áll aforgalom, de a 66-oas úton illetve a 8-as főúton Herendnél is csak lassan lehet haladni. A Mecsekbe és a Bakonyba csak téli gumival merészkedjünk. Akinek nem fontos ne induljon el.

Délután javarészt erősen felhős lesz ég, kevés napsütés várható és továbbra is számítani kell havazásra. Az ország nagyobb felén mérséklődik kissé az északi szél, a Dunántúlon azonban erős maradhat, viharos lökésekkel kísérve.

Hidegfronti hatás várható, a frontérzékenyeknél fejfájás, vérnyomásingadozás jelentkezhet, a reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál. Közelítsünk megfontoltan a veszélyesebb útkereszteződésekhez, nehogy a másik irányból egy letompult autós érkezzen!

Erős lehűlés és szórványos csapadék várható a hétvégére, az időjárásunkat továbbra is a sarkvidék felöl érkező hideg légtömeg alakítja. Győr, Nagykanizsa, Paks, Szekszárd, Pécs és Gyula környékén is havazás várható szombaton.

Forrás: Met.hu/Metnet.hu