Európai autós halállista 2 Az amerikai Forbes magazin összeállított egy Europe’s Most Dangerous Drivers (Európa legveszélyesebb autósai) című listát, amelyen az öreg kontinens országait ragsorolta aszerint, hogy  egymillió lakosra vetítve hány halálos baleset történik.

Az első helyekre a három balti állam, Litvánia, Lettország és Észtország kerültek, de közülük is kimagaslik Litvánia, ahol 223 halálos baleset jut egymillió lakosra, ezzel majdnem ötvennel előzi meg északi szomszédját – Lettország hasonló mutatószáma 177.

Az első tízben a balti államok mellett Görögország, Lengyelország, Szlovénia, Csehország mellett mi is ott vagyunk: Magyarország a maga 129 halálos baleset/millió fős értékével a hetedik legrosszabb eredménnyel büszkélkedhet.

Általában elmondható, hogy a szégyenlista első felében az Európai Unió nemrég csatlakozott államai vannak: az infrastrukturális lemaradás és az ittas vezetés okolható elsősorban a rossz statisztikákért.

A lista végén a skandináv államok, az Egyesült Királyság, Svájc, Hollandia és Málta áll, a földközi-tengeri szigetországocskában egymillió lakosra mindössze tizedannyi baleseti halál jut, mint a litvánoknál, szám szerint 24.