Átírás nélkül fizetheti az új tulajdonos büntetését!

Átírás nélkül fizetheti az új tulajdonos büntetését!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök októberben jelentette be, hogy a kormány változásokat akar a közlekedésbiztonság terén, ennek nyomán szigorúbb fellépésre számíthatnak a szabálysértők. Magyarországon egyre romlik a baleseti statisztika, évente 1300 ember hal meg az utakon.

A változás érdekében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium módosítaná a közúti közlekedésről szóló törvényt, amelyről ma szavaz a parlament.

Zéró toleranciát hirdetnek az ittas vezetők ellen. A helyszínen elveszik annak a sofőrnek a jogosítványát, akit alkoholos vezetésen érnek. Életbe léphet az objektív felelősség elve is, mellyel már nem bújhat ki a közlekedési szabálysértés büntetése alól az az autós, akit nem állítottak meg a közlekedési szabálysértés után, csak a rendszáma van meg.

Utólag nem hivatkozhat arra, hogy nem tudja, ki vezette az autót, és a családtagjaira nem tesz terhelő vallomást. Ilyenkor az adott autó tulajdonosa vagy üzembentartója kapja a bírságot.

Fellépnének a gyorshajtók ellen is, az ellenőrzésbe bevonnák majd az autópályák kameráit is. Azok már nemcsak az úthasználati jogosultságot ellenőriznék, hanem a felvételek alapján a tempót is kiszámolnák.  

Emellett jövő januártól szigorodna a büntetőpontrendszer is . Eddig az egyszerre maximálisan adható pontszám 7 volt, ezután ittasan okozott balesetért 15-öt is kaphat a vezető.

Ha elfogadja a parlament a szabályozást, hat pontba kerül majd a gyorshajtás (eddig 2 volt), a szabálytalan előzés (eddig 3 pont), a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása (eddig 3 pont) is. A korábbi három helyett 5 pont jár majd a tiltott helyen (zebra, kerékpársáv) való parkolásért. De ezek kombinálhatóak is. Várhatóan továbbra is 18 pont után vonják be a vezető jogosítványát. Ha újra vezetni szeretne, akkor utóképzésen kell részt vennie.