Gyurcsány autózhat a lezárt hídon 2 Elkészült a Margit híd felújításának engedélyezési terve – tudta meg az InfoRádió Schulek Jánostól, a terveket készítő Főmterv vezérigazgató-helyettesétől. Miután befejeződik az M0-s keleti szektorának építése, lezárják majd a Margit hidat felújítás miatt.

Várhatóan egy év múlva indulnak a munkálatok, és mintegy másfél évig tartanak majd. A felújítás során az autósok nem, csak a közösségi közlekedés járművei, a taxik, illetve a megkülönböztető jelzéssel haladó járművek – így akár a miniszteri autók is – használhatják a hidat. A 4-es, 6-os villamos is tovább közlekedik majd.

Számítások szerint az ideiglenes sínek kiépítés és a villamosok közlekedésének biztosítása egymilliárd forinttal drágítja az alapvetően 12 milliárd forintos beruházást, ám ha pótló buszok járnának, az is 600 millió forintba kerülne, sőt még sok kényelmetlenséget okozna az utasoknak.

Jelenleg a Margitszigetnél éles fordulót kell tenniük az autósoknak, de az átépítés során kissé kiegyenesítik, illetve kiszélesítik a híd közepén a forgalmi sávokat. A villamossínek maradnak a jelenlegi helyükön a jövőben is. Közel két méterrel szélesebb lesz a híd északi, a Margitsziget felé eső járdája, ott kerékpársávot is kialakítanak.

Megszüntetik viszont a híd közepén az aluljárót, ehelyett zebrát terveznek. A tervező szerint ez nem fogja nagymértékben zavarni a forgalmat, mert a hídfőknél levő lámpákhoz igazítják a középső rész közlekedési lámpáit.

A munkálatok során szinte teljesen megújul az 1876-ban átadott híd. Budapest második állandó hídján kicserélik a vasbeton pályalemezeket, új korlátokat és díszvilágítást alakítanak ki. Eltüntetik a híd két oldaláról a sok-sok oszlopot, ehelyett a villamosok felsővezetéke egy középső oszlopsoron függ majd.

Forrás: InfoRádió