Bár Magyarországon nemcsak az olajár miatt drágák az üzemanyagok, de azért jelentős szerepe van annak is. Épp ezért reménykedhettünk, hogy a világ olajfelhasználásának 40 százalékát adó OPEC-tagországok kedden növelik a kitermelési kvótát. A nagyobb kínálat csökkenthetné az árat.

De nem. Úgy határoztak, hogy nem változtatnak. A szervezet vezetői szerint az olaj ára nem miattuk ilyen magas, hanem a spekulánsok miatt. Véleményük szerint a szűkös a kínálat és az elégtelen ellátás elhíresztelése vitte fentebb az árat. A piaci folyamatok – a kereslet és kínálat viszonya – szerintük nem indokolják az ilyen magas árakat, úgy vélik, van elég olaj.

Mindez azonban a várakozásban kissé lentebb csúszó olajárat nemhogy megnyugtatta volna, hanem tegnap ismét nőtt a Brent és az amerikai olaj ára is. Legközelebb februárban ülnek össze OPEC vezetői. Ha a télen tovább fokozódik az olajfelhasználás, akkor a tartalékokból kell Európában és Amerikában is gazdálkodni, ami ismét 100 dollár közelébe emelheti a hordónkénti árat.