Továbbra is a rendőr dönti el – a körülményeket mérlegelve -, hogy mekkora büntetést is kapunk közlekedési szabálysértés esetén, de a jövőben nagyobb értékek közül szemezgethet. Az Országgyűlés hétfőn ugyanis elfogadta a szabálysértési törvény módosítását.

A pénzbüntetés legalacsonyabb összege január elsejétől 3 ezer forint lesz, felső határa pedig 150 ezer forint. Korábban egy a biztonságot nem veszélyeztető szabálysértés esetén, mondjuk nyáron, nappal egy kis forgalmú külterületi úton a lámpák felkapcsolása nélkül autózva, 500 forinttal is megúszhattuk a helyszínen.

Eddig a helyszíni bírság maximum 10 ezer forint lehetett, 2008-tól azonban 20 ezerről kitöltött csekket is átadhat a rendőr. A helyszíni bírság legalább 3 ezer forint lesz a jövőben, amit ha nem fizetünk be, adó formájában az APEH hajtja be. A végrehajtási eljárás költsége a helyszínen bírságolt személyt terheli és nem az államot.


Ha nem ismerjük el a szabálysértést – ittas vezetés esetében a helyszíni bírság nem alkalmazható, a rendőrnek minden esetben feljelentést kell tennie -, akkor a rendőr feljelentést tesz, így a jövőben akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatunk, másfélszer akkorát, mint eddig.  Halmazati büntetésben várhatóan továbbra is összeszedhetünk magasabb összeget.

Enyhítő körülménynek számít a büntetés kiszabásánál, ha az adott sofőr hivatásos gépjárművezető, így a munkáját nem tudná tovább gyakorolni. Ilyenkor elképzelhető, hogy a vezetői engedély bevonása helyett inkább büntetőpontokkal szankcionálják a szabálysértést.

Figyelembe veszik azt is, volt-e már büntetve a vezető az elmúlt két évben. Arra is figyelniük kell a szabálysértési előadóknak, hogy hol történt az eset, milyenek voltak a forgalmi körülmények és a látási viszonyok. Egy tavalyi felmérés szerint ittas vezetésnél átlagosan 40 ezer forint volt a büntetés, míg gyorshajtásnál átlagosan 30 ezer forintot szabtak ki.