Nem ajándékba kapjuk az árengedményt. Az értéktartás megsínyli

Nem ajándékba kapjuk az árengedményt. Az értéktartás megsínyli

Azt már senki nem vitatja, ha egy új autót kivisznek a szalonból, már jóval kevesebbet ér. Pár év alatt az értékvesztés jelentős eltérést mutat az egyes márkáknál. Míg az Egyesült Államokban a Chevrolet Corvette mellett a japán gyártók és VW modelljei a legjobb ártartók, Magyarországon – némi átfedés mellett – más a helyzet.

Hazánkban főleg a kisebb benzines motorral, vagy közepes dízellel felszerelt autók népszerűek, így azok eladása könnyebb.

Fojt Atilla, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE) elnöke tapasztalatai alapján hazánkban a VW-csoport termékei, a Toyota és a Mercedes okozza százalékosan a legkisebb anyagi veszteséget tulajdonosaiknak.

Az elnök úgy látja, a Volkswagennél a nagy kereslet – elsősorban Golf és Passat -, a Toyotánál viszont a megbízhatóság számít árfelhajtó tényezőnek. Emellett a japán autók – főleg a Hondák és a Mitsubishik – szintén jó értéktartási mutatókkal rendelkeznek.

Hazánkban gyengén teljesítenek viszont az olasz, a francia és a dél-koreai modellek az értéktartást illetően. Utóbbiak azonban fokozatosan javítanak, megbízhatóságuk a japánokét követi. Fojt ugyanakkor hozzáteszi: attól, hogy bizonyos modellek értékvesztése nagy, még könnyű eladni őket, a Fiat- és a Renault-modellek iránt például folyamatosan nagy a kereslet.

Forrás: Napi Gazdaság