A Renault-Nissan elnöke, Carlos Ghosn nemrég arról beszélt, hogy 2012-re szeretnék megkezdeni egy elektromos autó gyártását Izraelben. Könnyen elképzelhető, hogy a francia gyártó együttműködik majd az egyébként szintén izraeli Shai Agassi Project Better Place nevű kezdeményezésével. A környezetvédelemmel és az elektromos energia felhasználásával foglalkozó cég segíthetne a Renault-nak az elektromos autók igényeinek megfelelő infrastruktúra (töltőállomások, akkucsere-állomások) kiépítésében.

A Project Better Place (PBP) – amelyet a szoftveróriás SAP korábbi vezetője alapított októberben -, alapvetése, hogy az így is, úgyis mindenütt jelenlévő villamosenergiát kellene a közlekedés céljaira fordítani a hidrogén, az etanol vagy épp a biodízel helyett. Mivel úgyis mindenütt ott van, csak a megfelelő, kényelmes módszert kell kidolgozni a hozzájutáshoz, például parkolókban elhelyezett töltőállomások és automata akkucsere-pontok formájában.

Már csak az autók hiányoznak. De minél előbb jelennek meg a nagy autógyártók elektromos autóikkal a piacon, annál gyorsabban épülhet ki az azt támogató rendszer is – a Renault és a PBP közös munkája is ezen az alapon jöhet létre.

A Renault és a PBP kooperációját hivatalosan eddig nem jelentették be, de gazdasági szaklapok szerint az együttműködés akár 2008 első felében valósággá válhat.