Ésszel büntetik az autósokat 2 Valószínűleg nem büntetik meg a jövőben a gépjármű üzembentartóját, ha hitelt érdemlően bizonyítható, hogy az autójával valaki más követett el szabálysértést – mondta el az InfoRádiónak Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos.

A kormány az objektív felelősség elvének bevezetésével szeretné visszaszorítani azt a tendenciát, mely szerint, akit a szabálysértés után nem állítanak meg a rendőrök, de a rendszám alapján feljelentik, ne mondhassa később, hogy valamelyik családtagja vezetett, akire viszont nem tesz terhelő vallomást.

A korábbi változat szerint a kormány ilyen esetekben az üzembentartót büntette volna, még ha más vezetett – és el is ismeri -, akkor is objektív felelőssége lett volna. Épp a kettős büntetés miatt több alkotmányjogász is támadta a tervet.

A kormánybiztos elmondta: jelenleg egyeztetés folyik az elképzelésről, és érdemes komolyan venni azt a megfontolást, hogy mentesüljön az objektív felelősség alól az üzembentartó, ha tartós lízingbe, használatba adta a gépkocsit, vagy ha az autót vezető személy a hatóság előtt teljes bizonyító erejű okiratba foglalt beismerő vallomást tesz.

Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese még hétfőn kifejtette, a kettős büntetés, azaz a tulajdonos és a szabálysértő büntetése számukra sem elképzelhető. A törvényjavaslat zárószavazása várhatóan december 17-én lesz.