Budapest vezetői is a dugóra szavaznak 2 Szemben múlt heti döntésével a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága közterület-használati engedélyt adott a 2008-as kiemelt budapesti utcai futóversenyeknek.  Korábban azért utasították el a rendezvényeket, mert azok aránytalanul zavarják a fővárosiak közlekedését.
 
A bizottság elutasító döntése után Demszky Gábor főpolgármester arra kérte a bizottságot, hogy tárgyalja újra a kérdést. Mint mondta, ha bizottság ezt követően is a tiltást támogatja, felfüggeszti a bizottság határozatát, és az ügyben a döntést a közgyűlés jogkörébe utalja. A bizottság inkább megváltoztatta döntését.

Demszky indokaiban kifejtette, hogy a 10 kiemelt fővárosi futóversenynek “nem elhanyagolható gazdasági hatása van”, illetve hozzájárulnak a főváros hírnevének “öregbítéséhez” is. Emellett fontos felhívó szerepe van az egészséges életmóddal kapcsolatban is.

Az A-kategóriás futóversenyeknél két híd és két főút lezárása is engedélyezett. Mindez azért probléma, mert jelenleg a Szabadság híd le van zárva felújítás miatt, illetve nyáron számos rendezvény okán a Lánchídon sem lehet közlekedni. Ha ezután további hidat vonnak el a forgalomtól, az jó kis káoszt tud okozni.

Kérdés, vajon miért vitatkoznak a Sziget fesztivál megrendezésén, amikor ott a 370 ezer látogató között legalább 40 ezer külföldi is volt. Több mint hetven százalékuk megnézte Budapestet és 80 százalékuk tervezi, hogy visszatér Budapestre. A közvetlenül a Szigethez köthető adóbevétel 1,3 milliárd forint volt 2005-ben, míg GDP-hez 3,3 milliárd forinttal járult hozzá a fesztivál. Idén az adóbevételek valószínűleg elérték a 1,5 milliárdot is.

Fotó:budapestmarathon.com