Újabb áremelés várható a hazai töltőállomásokon szerdán. Ennek nyomán a gázolaj még drágább lesz a benzinnél. Tavaly nyár után újra sokfelé lesz 300 forintnál is drágább az üzemanyag, de ezúttal nem a benzin, hanem gázolaj lépi át a határt.

Sok jóra a jövőben sem számíthatunk. A gázolaj hosszabb távon is drágább lehet a benzinnél – mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője a Népszabadságnak. Az okot nem az Európában egyre növekvő dízelautó-eladások adják.

A fő ok a globalizáció, azon belül is Kína és India egyre növekvő szerepe. Nemcsak azért, mert egyre több autó tűnik fel az útjaikon, hanem a jóval olcsóbb munkaerő miatt. Még mindig megéri ott gyártatni és onnan hatalmas távolságokra elszállítani a késztermékeket. A szállítás pedig alapvetően gázolajat igényel.

Hegedűs Miklós emlékeztetett rá: mivel a gázolaj jövedékiadó-tartalma mintegy tíz forinttal alacsonyabb, mint a benziné, a termék voltaképpen már régóta drágább. Hegedűs arra is felhívta a figyelmet, hogy az alacsony dollárárfolyam miatt viszonylag még alacsony is nálunk az üzemanyagok ára. Ha a dollár egyszer észhez tér, jelentősen nőhetnek az árak.

A benzin magas ára az Egyesült Államoknak köszönhető, a finomítók ugyanis nem győzik az egyre növekvő keresletet, amit európai importból fedez az ország.

Forrás: Népszabadság