Se ki, se be

Se ki, se be

A Főpolgármesteri Kabinet a jelenlegi 800-ról jövőre 8000 forintra emeli a 3,5 tonnás teherjárművek behajtási engedélyének havi díját – tudta meg a Független Hírügynökség. Ez az összeg 1990 óta nem emelkedett. Az így várhatóan befolyó 1 milliárd forintból P+R parkolókat, mélygarázsokat és parkolóházakat épít a főváros.

Kedvezményt kapnak a kevésbé környezetszennyező járművek. Egy EURO 5-ös minősítésű teherautó után csak a díj felét kell megfizetni. Szigorítják az ellenőrzéseket és az engedélyek rendszámokra lesznek érvényesek. Korábban ugyanis előfordult, hogy egy vállalat mindössze 2 behajtási engedélyt kért, ám azt 200 jármű használta.

Nemcsak kevesebb teherautóra, de jobb utakra is számíthatnak a Budapestiek. Ha a kormány ismét támogatja a fővárosi útfelújítási programját, a következő 3 évben újabb 300 kilométernyi utat újíthatnak fel a fővárosban. A beruházás teljes összege 28 milliárd forint. 2010 végére így a fővárosi utak 70 százaléka megújulhat.

Jövő nyáron várhatóan átadják az M0-s körgyűrű északi Duna-hídját. A forgalom zavartalan biztosítása érdekében addigra 2×2 sávosra bővítik a Külső Váci utat.

A Fővárosi Közgyűlés november 29-én dönt a fenti kérdésekről.

Forrás: Független Hírügynökség