Főpróba kedden

Kedden és szerdán is sztrájkolnak majd hazánkban. A holnapi elsősorban Budapestet érinti majd, de szerdán az egész országban érezhető lesz a munkabeszüntetés hatása.

Egy budai és egy pesti buszgarázs dolgozói nem veszik fel a munkát kedden reggel négytől hatig. Ők a tervezett járatritkítások, az újabb létszámleépítések és munkakörülményeik romlása miatt tiltakoznak. Példaként említették, hogy gyakran alkatrész nélkül, vagy másik járműből kiszerelt alkatrésszel kénytelenek megjavítani egy-egy járművet. Bár megbeszélést kezdeményeztek a BKV vezetésével, egyelőre nem jutottak előrébb.

A sztrájk hatása nemcsak ebben a két órában lesz érezhető, miután várhatóan csak a buszok fele tud majd időben elindulni reggel. Ennek hatására a szokásosnál is nagyobb dugó alakulhat ki a fővárosban, hiszen még többen fognak autóval munkába indulni. Mindez azonban csak főpróbának tekinthető a szerdai országos sztrájkhoz képest.

Állnak a vonatok

Állnak a vonatok

Állnak majd a vonatok


Megáll az élet

Szerdán országos munkabeszüntetés várható a MÁV dolgozói körében, amihez csatlakoztak a GYSEV illetve Békés és Vas megyében a Volán alkalmazottai, de a légiközlekedési dolgozók, a Liga szakszervezeti szövetség tagjai, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók körében is lesz munkabeszüntetés. Emellett számos egyéb szervezet is részt vesz a tiltakozásban, köztük mentősök, nagycsaládosok és gazdák is. A villamosenergia-ipari szakszervezetek három erőműben állítják le a munkát.

Mialatt az ágazatokra jellemző különféle követelésekkel – elbocsátások, gyártásáthelyezések stb. – álltak elő a szervezetek, közösen követelik az egészségbiztosítási reformról szóló törvényjavaslat visszavonását a kormánytól. Emellett a nyugdíjszámítás átgondolását is kérik, miután a jövőre nyugállományba vonulók nyolc százalékkal kevesebb rendszeres jövedelemhez jutnának.

Leállás

Leállás

Másnapra állhat helyre a közlekedés


Nincs vonat, dugó az utakon

Idén már harmadszor lesz sztrájk a vasúti dolgozók körében, ők a szárnyvonalak megszüntetése és munkahelyeik védelme miatt tiltakoznak. Ezúttal a korábbiaknál is komolyabb, reggel hattól kezdődő hatórás munkabeszüntetést terveznek, ami a személy- és a teherszállítást is érinti. Ennek nyomán szinte egész nap gond lesz a közlekedéssel, a korábbi kétórás sztrájk után is csak késő délutánra állt helyre a rend, ami most valószínűleg csak csütörtökre várható.

Miután a Budapestre ingázók közül rengetegen vonattal ékeznek, így ők vagy nem mennek be, vagy más járműre – valószínűleg autóra – váltanak. Ennek hatására gigászi dugók várhatóak majd a fővárosban.