December 21-től megszűnhet a belső határellenőrzés többek között a magyar-szlovák, a magyar-osztrák és a magyar-szlovén határon, miután az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadták, hogy Magyarországgal együtt összesen kilenc uniós tagország csatlakozhasson a schengeni övezethez.

A tagállamok bel-, illetve igazságügy-miniszterei már november 8-án megállapították, hogy a kilenc ország felkészült a bővítésre, most a tanácson van a sor, amely december 6-7-én végleg jóváhagyhatja az indítványt. Ezzel megszűnhet a belső ellenőrzés a szárazföldi és vízi határokon. A repülőtereken 2008. március 30-án lépnek életbe hasonló szabályok. Azaz már anélkül autózhatunk síelni, hogy számolnunk kellene a határon való sorban állással.
 

Elbontják az épületeket

Elbontják az épületeket


Magyarországra ezzel azonban felelősség is hárul, hiszen a jövőben a Schengen-övezet közép-keleti határának mintegy 15 százalékáért válik felelőssé, az ország keleti és déli részén, hiszen ott van az övezet külső határa. A határellenőrzést a rendőrség veszi át, de csak névleg, mivel a bővítéssel egyidőben a határőrség a rendőrségbe olvad.
 
A luxemburgi kisvárosról elnevezett schengeni egyezményt 1985-ben, a schengeni végrehajtási egyezményt pedig 1990-ben írták alá. A két dokumentum 1995-ben lépett hatályba, az együttműködésben (akkor) részt vevő tagállamok között tehát azóta szűnt meg a belső határellenőrzés.
 
Forrás: Európai Parlament