Közelre mennek (34%), vagy elfelejtik (26%). A legtöbben ezekre hivatkoztak azok közül, akiket megkérdeztek miért nem kötik be a biztonsági övet. A Global Road Safety Partnership – Partnerség a Közlekedésbiztonságért októberben tényleges megfigyeléssel és kérdőíves kikérdezéssel is vizsgálta a hazai övhasználatot.

Az autópályán, lakott területen belül és kívül végzett megfigyeléses felmérés alapján az első üléseken átlagosan csak az utasok 67 százaléka használja a biztonsági övét. Az elöl ülők leginkább az autópályákon kötik be magukat (71%), míg lakott területen belül csupán 61,5 százalékuk használja az övét.

Hátul utazva lakott területen belül mindössze 17, míg az autópályán 24,3 százalékban használják a biztonsági övet a magyarok. “Sajnos igen kevesen tudják, hogy egy baleset során gyakran a bekötetlenül utazó okoz súlyos, sokszor halálos sérülést a többi utasnak” – mutat rá Bérces Ágota, az egyesület elnöke.

A gyerekek is be kell kötni

A gyerekek is be kell kötni

A gyerekek is be kell kötni


A hazai autósok övhasználata elmarad a 80-90 százalékos nyugat-európai átlagtól. Ha a magyarok is ugyanekkora arányban csatolnák be magukat, akkor útjainkon évente 250-300 emberrel kevesebb halna meg autóbalesetben, mint jelenleg.

Arra is rámutatott a felmérés, hogy a médiában látott, vagy ismerősi körben történt balesetek a megkérdezettek többségének szokásait legfeljebb rövid ideig befolyásolnák, viszont a magasabb büntetési tételek és a szigorúbb ellenőrzések nyomán többen (átlagosan 71%) kapcsolnák be magukat.