Komoly családi vitához vezethet, ha a házastársak nem tudnak megegyezni új közös autójuk színében. Egyikük pirosat, másikuk szürkét szeretne. Van megoldás! A Nissan szakemberei javában dolgoznak a színváltós fényezésen.

Még a fényezés előtt a karosszériára felvisznek egy polimer réteget. A mágnesezhető vasoxid-részecskéket tartalmazó anyagban elektromos áram hatására a részecskék közötti távolság megváltozik. Ennek következtében a visszaverődő napfény frekvenciája is változik, azaz a távolság függvényében más-más színt látunk.

Így, míg álló helyzetben az autónak lesz egy alapszíne, addig menet közben – amikor van áram – gombnyomásra egy másodperc alatt más színű lehet a karosszéria. A rendőrök elöl menekülve jó szolgálatot tehet. James Bond meg küzdött a rendszámforgató rendszerrel.

2010-re várhatóan szériagyártásba kerülhetnek az első kaméleonautók. A Nissan ezen kívül öngyógyító festéken is dolgozik.

A képen a Polo Harlekin látható, amely az 1994 és 2001 közötti modell legvidámabb változata volt. A tarka Polók állítólag egy színűként születtek, de még a gyárban megbolondították őket a más autókról átszerelt, négyféle színű karosszériaelemekkel.