A nemzetközi szervezetek már nem először támadják a bioüzemanyagok elterjesztésére irányuló törekvéseket, mert attól tartanak, hogy a fejlődő világban súlyos gazdasági gondokhoz, éhínséghez vezethet.

Az ENSZ élelemhez való jogokkal foglalkozó szakértője, Jean Ziegler egyenesen emberiség elleni bűntettnek nevezte pár napja azt, hogy a szemesterményeket üzemanyag előállítására használják fel.

Az élelmiszernek szánt termőterületek csökkentése élelmiszerár-robbanáshoz vezethet, amely éppen a harmadik világot sújtaná a legjobban, így ? bár a nyugati országok jószándékában nem kételkedik ? Ziegler szerint sokkal nagyobb károkat okozna a környezetbarát üzemanyagok elterjedése, mint amekkora jótékony hatásuk lehet.

A szociológus megoldásként a bioüzemanyagok ötéves betiltását javasolja, amely időszak alatt a technológiák fejlesztésével akár a mezőgazdasági hulladékból – kukoricacsutka, banánlevél – is elő lehetne állítani az üzemanyagot a gabona helyett. Az Európai Unió terve szerint 2010-re a közlekedés 20 százaléka bioüzemanyag felhasználásával kellene hogy bonyolódjon.