A Magyar Lízingszövetség adatai szerint továbbra is egyre többen veszik igénybe autóvásárláskor a pénzintézetek finanszírozási ajánlatait. Báti Balázs, a szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: a magyar lízingpiacon finanszírozott volumen 2007 harmadik negyedévében 11,15 százalékkal növekedett 2006 azonos időszakához képest. Ez összegszerűen 857 milliárd, eszközértékben pedig 1135 milliárd forint, ami 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 988 milliárdnál.

Továbbra is a személyautó-finanszírozás részesedése a legmagasabb, 60 százalék a teljes lízingpiacon belül. A személygépjármű-finanszírozás az idei harmadik negyedévben tovább nőtt, 2006-hoz képest majdnem 20 százalékkal volt magasabb a kihelyezés.

Az akciók hozzák a számokat

Az akciók hozzák a számokat


Az idei első három negyedévben 6 százalékkal növekedett a finanszírozás az előző év azonos időszakához képest. Összegszerűen ez 466 milliárd forintot jelent, a teljes autópiacon a megkötött szerződések száma azonban csökkent, 3 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az autófinanszírozás koncentrációja alacsonyabb a többi szegmensénél, a 6 piacvezető továbbra is a teljes piac 68 százalékát fedi le.

A haszonjármű-finanszírozás 2006 harmadik negyedévéhez képest 9 százalékkal növekedett, szemben az egy évvel korábbi 15 százalékos bővüléssel. 2007-ben eddig 11 770 db, összesen 145 milliárd forint értékű haszonjárművet szereztek be.

Nemcsak pozitív eredménye van a növekedésnek, hiszen míg tavaly 40 ezer gépkocsit vettek vissza a finanszírozók, mert az ügyfelek nem tudták fizetni a részleteket, idén ennél is rosszabb lehet ez a mutató. Október elejéig már 25 ezer ilyen jármű volt, de az év végére ez a szám 50 ezerre emelkedhet.

Forrás: MTI