Sör, konyak. kiadós húsleves, 2 fejfájás csillapító, egy liter víz. Jó pár ötletet létezik, ami segíthet a nagy ivászatok másnapján. De lássuk mi is az orvosilag javasolt segítség az “utó-detoxikációs szindróma”, vagyis a másnaposság kezelésére!

Azt mondják a legkellemetlenebb másnaposságot, a színezékanyagokat tartalmazó italok – mint a brandy, vörösbor, konyak és whisky – okozzák, ezért ha nagy mennyiség elfogyasztására készülünk érdemesebb a világosabb alkoholokhoz nyúlni, mint pl. a vodkához vagy fehérborhoz.

A másnaposság a vércukorszint süllyedésére, a vízhiányos állapotra vezethető vissza, valamint az ezzel járó vitamin- és ásványi anyag hiányra. Mindez az agy és az izmok csökkent működését hozza magával.

Ha nagy mennyiségű ital kerül a szervezetünkbe, akkor reakcióink tompulnak. Az idegsejtek egy része elpusztul, egy része pedig agyi ödéma alá kerül, vagyis szó szerint toxikus állapotba kerülünk.

Bármi olyan szer, ami a keringésre hat, gyorsítja azt és segíti a vesén történő átpumpálást, csökkenti az ödémát, és ezáltal hozzásegít ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. A koffein pontosan így hat a szervezetre, vagyis a kávénak, a teának és az energiaitaloknak fontos szerepe van a másnaposság elmulasztásában.

Orvosok szerint a szervezet óránként egy féldeci alkoholtartalmát tudja leépíteni, persze ez függ a testsúlytól, a nemtől és egyéb adottságoktól. Mi azt tanácsoljuk, hogy kiadós murit követően másnap délig biztosan ne üljünk volán mögé! Még délután is könnyedén mutathat büntetési mértéket az alkoholszonda.

Aki ittasan ül autóba, az szabálysértést vagy bűncselekményt követ el attól függően, hogy mennyire erős alkoholos befolyásoltság alatt áll. 0,5 ezrelékes véralkoholszint alatt szabálysértés a kihágás, 0,5 és 0,8 között pedig a bíróság dönt arról, hogy mit követett el az illető. A 0,8 ezreléket meghaladó véralkohol-koncentráció annyira súlyosan rontja a vezetési képességeket, hogy bűncselekménynek minősül az ittas járművezetés.

Forrás: Red Bull