Október végén teszik közzé a biztosítók a 2008. évre vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifákat.  Ezután az autósoknak egy hónap áll a rendelkezésükre, hogy ugyanannál vagy másik biztosítónál megkössék jövő évi biztosításukat.

Kevesebb terhet jelent számunkra, hogy mostantól a biztosítóváltás esetén a bónusz-malusz igazolásokat nem az ügyfélnek, hanem az új biztosítónak kell beszereznie. Csak meg kell adni az új biztosító számára a korábbi biztosító nevét, illetve az addigi biztosítás kötvényének a számát.

Viszont aki nem adja meg ezt az adatot, automatikusan a legrosszabb, M4-es besorolásba kerül az új biztosítónál. Van azonban kiskapu, amit minden bizonnyal ki is fognak használni néhányan: ha valaki rossz kötvényszámot ad meg, akkor nem M4, csak A0 kategóriába sorolható.

A július elején megváltozott kormányrendelet szerint ezentúl a Kártalanítási Számla (amely a kötelezővel nem rendelkező vezetők helyett fizet a vétlen autósnak) az ismeretlen járművel okozott károkat is megtéríti, ha azok halálos vagy súlyos sérüléssel jártak.

Újdonság, hogy a külföldön elszenvedett autós károk esetében a károkozó biztosítója ellen már itthon is indítható kereset. Emellett választhatunk, hogy ilyenkor kárigényünkkel a külföldi károkozóval, vagy annak biztosítójával szemben lépünk fel kárigénnyel.

Jó hír az autósoknak, hogy már nem húzható el a végtelenségig a kárügyintézés sem idehaza. Ha egyértelmű a felelősség, és a kár nagysága megállapítható, a biztosítónak három hónapon belül konkrét kártérítési javaslatot kell tennie.

Továbbra is van lehetőség a kötelező biztosítás szüneteltetésére (például a téli hónapokra), sőt ennek feltételei is ügyfélbarátabbak lettek: a szüneteltetés maximális időszaka hat hónap maradt, ám legrövidebb időszakot már nem határoz meg a rendelet. Hatálya immár nem a bejelentést követő hónap első napjától, hanem a bejelentés napjától érvényes.