Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kemény fellépést ígért a szabálytalan autósokkal szemben. Ennek részeként várhatóan jövő januártól szigorodik a büntetőpont-rendszer.

Eddig az egyszerre maximálisan adható pontszám 7 volt, ezután ittasan okozott balesetért 15-öt is kaphat a vezető. Korábban arról volt szó, hogy már az első alkalom után azonnal, a helyszínen elveszik az ittas vezetők engedélyét, most viszont úgy tűnik, ehhez két eset kell, kivéve, ha a bíróság már első alkalommal valami súlyosbító ok miatt bevonja azt.

Hat pontba kerül majd a gyorshajtás (eddig 2 volt), a szabálytalan előzés (eddig 3 pont), a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása (eddig 3 pont). A korábbi három helyett 5 pont jár majd a tiltott helyen (zebra, kerékpársáv) való parkolásért. De ezek kombinálhatóak is.

A pontrendszer szigorítását régóta kéri a rendőrség, mivel csak közel 350 sofőr veszítette el vezetői engedélyét a rendszer 2001-es bevezetése óta, az első évben senkitől nem vonták be a jogosítványát. 2004-ben kisebb módosításon esett át a rendszer, mert már akkor is túl enyhének ítélték. Azóta a szabályszegés típusától függően adják a pontokat, azaz a komolyabb “bűntettért” többet kap a vezető, előtte egy eset egy pontot ért.

Várhatóan továbbra is18 pont után vonják be a vezető jogosítványát. Ha újra vezetni szeretne, akkor utóképzésen kell részt vennie.

Forrás: Népszabadság