Az USA haditengerészete az F-117 Lopakodó testvérét készítette el, egy lopakodó hajót, amelyik mellesleg rút kiskacsa, de a jövő hadihajóinak ősanyja lehet.

Az M80 Stiletto – magyarul tőr, de tényleg senkinek nem jutott eszébe a tégla?! – különlegessége, hogy a hajótest teljes egészében szénszálas kompozitból készült a hagyományos acél vagy alumínium helyett. Az anyaga mellett a formája is alakalmassá tesz a lopakdásra: a 27 méter hosszú, 12 méter széles jármű alig emelkedik ki a vízből, így könnyen elbújhat a radarok elől, mindössze félméteres merülése pedig a legsekélyebb parti vizeken való hajózásra is alkalmassá teszi.

Szemből mint egy Corvette

Szemből mint egy Corvette


A hajó formája nemigen emlékeztet hagyományosabb testvéreire, bár ha jól megnézzük alulról, látható, hogy 5 kisebb hajótestre emlékeztető részre tagolódik. Ez a “kéttős M”-megoldás olyan áramlásokat gerjeszt, amelyek a bumfordi cipősdobozt 100 km-es sebességre tudják gyorsítani. A 45 tonnás testet négy darab, egyenként 1650 lóerős Caterpillar motor hozza mozgásba.

A kívül helikotpter-leszállópályával, belül 200 négyzetméteres rakodótérrel rendelkező, plusz egy motorcsónak befogadására alkalmas hajó 50 főt is elszállíthat, így ha valahol veszélyben a béke, az amerikai különleges erők gyorsan és csendesen ott teremhetnek, hogy megvédjék az olajat – akarom mondani, a demokráciát. Legalábbis ha kész lesz a Stiletto, amely egyelőre még kísérleti szakaszban jár.