A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) idén is többször javasolta a kormánynak, hogy csökkentese a regisztrációs adót. “Az évek óta tartó patthelyzetben mintha előrelépés lenne tapasztalható, miután a törvényalkotó elfogadni látszik a szövetségek szakmai érveit” – mondta Gablini Gábor, a Gémosz elnöke a Napi Gazdaságnak.

Két éve azon dolgoznak, hogy a kormány regisztrációs adó maximális értékét csökkentese a jelenlegi 3 millióról 1,2 millió forint közelébe. Véleményük szerint ezzel jelentősen csökkenthető lenne a szürkeimport, már nem érné meg külföldön, például Szlovákiában megvásárolni és üzembe helyezni az autókat.

A szervezetek szerint a csökkenő köztehernek köszönhetően apadhatnak az árak, az idei jelentős visszaesés után nőhet az eladott mennyiség, és az állam áfabevételei is kedvezőbben alakulhatnak, hiszen ezeknél az autóknál a külföldi költségvetésbe folyik be az adó. Ez autónként akár 4-5 millió is lehet. A Gémosz számításai szerint az évente közel 160 ezer új autó közül 10 ezret – ezek mind nagy értékűek – külföldön vásárolnak meg és hoznak forgalomba a magyarok.

Egyelőre a Pénzügyminisztérium cáfolja, hogy csökkentenék a regisztrációs adót, ám november közepéig ez még változhat.

Forrás: Napi Gazdaság