1937. augusztus 28-án kezdődött a Toyota története, miután Kiichiro Toyoda, a Toyoda Automatic Loom Works textilgépgyár új részlegeként megalapította motorgyárát, melyhez fia, Sakichi Toyoda szállította a szakmai hátteret, miután Európában kitanulta az autógyártás titkait.

Ebben az évben a vállalkozás nevét Toyotára változtatták, főként azért, hogy a család magánéletét egyértelműen elválasszák az üzlettől. Másrészt a Toyota nevet könnyebben mondják ki a külföldiek.

Először kéthengeres motorokkal próbálkoztak a Toyota-gyárban, és elkészült az A1 elnevezésű prototípus. A japán kormány megbízásából a II. világháborúban teherautókat gyártottak, 1947-től viszont a személyautóké lett a főszerep. Az első autójuk az SA volt.

Sikerüket nem elsősorban az autónak, hanem az új típusú gyártástechnológiának köszönhették. A just in time módszernek megfelelően csökkentették a raktárkészletet, csak a megrendelt mennyiséget gyártották le.

Miután a japán piacot meghódították az 50-es években az amerikai, a 60-as években az európai kontinensen is megindult a Toyota modellek értékesítése. 1989-ben jelent meg a cég másik márkája, a Lexus, a prémiumpiac meghódítására majd később a fiataloknak szánt Scion járművek gyártása is beindult

Pénzügyileg már a Toyota a világelső, de várhatóan a 2008-at már mint a legnagyobb autógyártó kezdheti meg.