Rohadó korlátok, repedező-aláhulló betondarabok és ingadozó oszlopok színesítik jelenleg a Margit hidat. A híd egyre rosszabb állapotban van, de még biztonságos rajta a közlekedés, állítja egybehangzóan a BKV és a főváros vezetése.

A hosszú hétvégén ennek ellenére két incidens is történt. Szombat hajnalban egy rutinellenőrzés során két villamos-felsővezetéket tartó oszlop is kidőlt a helyéről, ezzel lehetetlenné tévé a Combinók közlekedését. A mostani oszlopokat 1978-ban tették le a helyükre, de a híd tervezett rekonstrukciója miatt halogatják a felújítást.

A tűzoltók segítettek (fotó: Dombi Csaba)

A tűzoltók segítettek (fotó: Dombi Csaba)

A tűzoltók segítettek (fotó: Dombi Csaba)


A másik eset hétfőn a Red Bull Air Race alatt történt, ekkor betondarabok hulltak alá a rakpartra. A lehulló törmeléktől senki nem sérült meg, de veszélyt jelentett a nézelődőkre. A potyogó vakolatot egy tűzoltókocsiból vették kezelésbe, és eltávolították a veszélyes darabokat. Az eset állítólag nem egyedi, a hídmesterek a napi ellenőrzések során már korábban is távolítottak el laza darabokat.

A híd szemmel láthatóan és a szakértői vélemények szerint is egyre rosszabb állapotban van, a felújítást mégsem lehet előbbre hozni. Azzal meg kell várni a 2008-ra elkészülő M0-s híd befejezését, ami csökkenthetné a Margit híd lezárása miatt kialakult dugókat. Addig folyamatosan karban tartják a hidat, ami már így is több mint száz helyen meg van erősítve. “A híd nem dől össze, de a pályalemez egyes helyeken beszakadhat” – mondta el az Indexnek Ulrich András, a Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat útműtárgyosztályának vezetője.