Az 1896-ban épült és utoljára 1980-ban felújított Szabadság hidat mától lezárták a járműforgalom elől. A mintegy 5 milliárd forintos felújítási munkák a tervek szerint 2008 októberéig tartanak majd. A felújítás során megerősítik az acélszerkezetet, a vasbeton pályákat, kijavítják a pilléreket és hídfőket. Átépítik az útpályát, a gyalogjárdát, rekonstruálják a műemlékeket, új díszkivilágítást építenek ki.

A főváros új villamos vonal beüzemelésével és a Combinók számának növelésével próbálja enyhíteni a híd lezárása utáni helyzetet.

A dél-budai tömegközlekedés is változik a Szabadság híd lezárásával: a kiskörúton ideiglenesen nem közlekednek a 47-es és 49-es villamosok, a 18-as villamos Hűvösvölgy és Savoya park között meghosszabbított útvonalon közlekedik majd. Az 56-os villamos vonala is meghosszabbodik: Hűvösvölgy és Budafok, Városház tér között szállítja az utasokat. A két vonal átveszi a 47-es villamos dél-budai funkcióját.

Új villamosjárat is indul: a 41A villamos a Batthyány tér és Forgalmi utca között jár majd a munkanapokon. Mivel a kiskörúti villamosforgalom megszűnése miatt valószínűleg nőni fog a nagykörúti villamosforgalom, ezért a BKV a 28 Combino helyett 34-et üzemeltet majd augusztus 21-től. A szeptember 3-i iskolakezdés után minden nap 38 szerelvény közlekedik majd a körúton.