1989 óta a kisebbik német autóklub, a VCD (Verkehrsclub Deutschland) szakemberei minden évben megvizsgálnak 300 aktuális személyautót, és felteszik a kérdést: ki készíti a leginkább környezetbarát járművet? Vizsgálják a járművek károsanyag-kibocsátását, fogyasztását, de az általuk keltett zajt is, ezzel szeretnének segíteni azoknak, akik ökológiai szempontokat is figyelembe vesznek autójuk kiválasztásánál.

Továbbra is a japánok készítik a zöldebb autókat, a német gyárak lassan zárkóznak csak fel, állapítja meg a VCD felmérése. A leginkább környezetbarát autó a német felmérés szerint a Honda Civic Hibrid, minimálissal, de megelőzve a szintén hibrid hajtással működő Toyota Priust. A harmadik helyet a Toyota Aygo Citroën C1, Peugeot 107 hármas 1,0 literes Toyota motorral szerelt változata szerezte meg. A legjobb igazán európai a Volkswagen Polo BlueMotion lett, amely a 7. helyen zárt.  

A családi autók között a BMW az első

A családi autók között a BMW az első

A családi autók között a BMW az első


Kategóriák szerint is vizsgálták az autókat, így a kompakt autók között ismét a Civic Hibrid a nyerő, míg a családi autóknál a Toyota Prius vitt el a pálmát. Ebben az összevetésben azonban jutott jobb eredmény a német gyártóknak, az első listán a Volkswagen Golf 1,4 TSI DSG került a 2. helyre, míg az utóbbin a BMW 318d Touring, ám mindkettő lemaradása tetemes a győzteshez képest. Utóbbi sikerét az új EfficientDynamics rendszer start-stop funkciójának és a fékenergia-visszatápláló rendszerének köszönheti.

A hétülésesek közt a legjobb a gázzal üzemelő 1,6-os Opel Zafira lett, megelőzve az 1,3-as dízellel szerelt Fiat Doblót. A felmérés felhívja a figyelmet a városban használt szabadidő-autókra, amelyek sokat fogyasztanak, és a károsanyag-kibocsátásuk is magas.

VCD Top 10
1.    Honda Civic Hybrid1    8,34
2.    Toyota Prius (Hybrid)2    8,30
3.    Citroën C1 1,0 Advance     7,94
       Peugeot 107 Petit Filou 70    7,94
       Toyota AYGO    7,94
6.    Daihatsu Cuore 1,0    7,90
7.    Daihatsu Trevis 1,0    7,79
       Volkswagen Polo BlueMotion    7,79
9.    Daihatsu Sirion 1,0    7,67
10.    Mazda2 1,3 MZR3    7,53