Lány veszélyes fegyverrel

Lány veszélyes fegyverrel

Lány veszélyes fegyverrel


Palik alig egy hete többedmagával a Lánchídon száguldozott Forma-1-es versenyautókkal, miközben Besenyei Péter épp a híd alatt csapott le repülőgépével. A különleges eseményt szervezője a Red Bull volt, amely a következő hetekben újabb látványos versenyekkel készül. Erre edzettek a fiúk egy kicsit a magyar versenypályán.

Mialatt az autóversenyző a 750 lóerős négykerekű fegyverrel készült bevetésre, az esemény résztvevői is szépenszállingóztak, ki-ki a hozzá illő járművel. Az újságírók, fotósok autóval, míg Besenyei Péter Extra 300-as műrepülő gépével érkezett. A műrepülő-világbajnok pár látványos kör után egyszerűen leszállt a célegyenesben, majd begurult a boxutcába, mint akinek ez a legtermészetesebb.

Hetedikben is leforgott a 760 lóerős motor

Hetedikben is leforgott a 760 lóerős motor

Hetedikben is leforgott a 760 lóerős motor


Hamarosan újabb légijármű tűnt fel az égen, amit viszont nem fix, hanem forgó szárnyakkal láttak el. Szekeres Imre, honvédelmi miniszter egy Bell Cobra harci helikopter fedélzetén érkezett, melynek pilótája szintén nem volt szívbajos és simán letette a gépet a boxutca végén. Hogy képben legyünk, ez körülbelül 8-10 méter széles lehet.

Ez a támadó helikopter típus egyetlen darabja, amely magán kézben van – a Red Bull légikötelékének tagja – , azaz nem teljesen, hiszen hivatalosan továbbra is az Amerikai Egyesült Államok hadseregében “szolgál”. Rajt volt még a gépfegyver az orrán, csupán a fegyverzet ravaszát hatástalanították.

Hova tűnt Bochkor Gábor?!

Hova tűnt Bochkor Gábor?!

Hova tűnt Bochkor Gábor?!


Felbuzdulva a  légibemutatón Palik László autóba pattant és néhány gyors kör erejéig megkergette Mark Webber Forma-1-es autóját. Azért, hogy ne legyen olyan szimpla a dolog, ezúttal egy MIG-29 vadászgép érkezett a levegőben, a fedélzetén Bockor Gáborral.

A rádiós a múlt hét csütörtökön még haspréssel megoldhatta, hogy visszapumpálja fejébe a vért, mialatt Besenyei mutatványait utasként élvezte. Ám a Magyar Honvédség harci repülőjében már G ruhában utazott, hiszen neki is ugyanazt a terhelést kell elviselnie, mint a pilótának.

A 2. oldalon kiderül, mire föl is ez nagy jövés-menés szerdán a Hungaroringen és hogy lehet, hogy Palik vakon vezeti az F1-est


Nem véletlen a harci repülő feltűnése, az augusztus 11-12-én ugyanis hasonló mutatványra készülnek a kecskeméti repülőnapon. Akkor az említett földi és légi járművek gyorsasági versenyt rendeznek majd.

Palik László mindenesetre komolyan vette a gyakorló köröket. A Hungaroring célegyenesében 280 km/óra volt a csúcssebessége a Red Bull Racing Forma-1-es autójával. A versenygép körülbelül két másodperc alatt gyorsul fel százra. Egy nulláról kétszázra, majd újra nullára történő gyorsítás-megállás mutatvány sem tart 8 másodpercnél tovább.A hétvége kérdése, hogy ez mire lesz elegendő, hiszen a Cobra 277 km/órával, az Extra 300-as 360 km/órával, a MiG-29-es pedig 2430 km/órával is képes repülni.

Palik 280-ról lassított

Palik 280-ról lassított

Palik 280-ról lassított


“A kecskeméti kifutópályában az a kihívás, hogy a repülőknek alkalmas, Forma-1-es autónak már kevésbé, a nagy betonkockákból összeállított pálya illesztéseinél ez az autó szinte elemelkedik a földről, mert nagyon kemény a felfüggesztése. Két évvel ezelőtti tapasztalatomból tudom, hogy 200 feletti tempónál olyan vibráció keletkezik, hogy szinte semmit sem látok, így a féktávon a kifutó végén több autó áll reflektorral, hogy legalább azt lássam, hol kell fékeznem.”  – árulta el a vezess.hu-nak Palik László.

Az immár kilencedszerre megrendezésre kerülő légiparádén minden eddiginél több, 21 ország repülői vesznek részt. Számos légikötelék, F16-os és Gripen vadászrepülők is feltűnnek, sőt az amerikai háborús filmek sztárja, a kétmotoros Chinook is tart bemutatót, de nem hiányozik majd a Boeing 707 AWACS sem. Aki, így nem tudja hova tenni, annak eláruljuk az a repülő, ami egy nagy tányért egyensúlyoz a tetején.

Besenyei Péter számára ezzel még nincs vége a hazai “bemutatók” sora, hiszen augusztus 20-án kerül megrendezésre a Red Bull Air Race Magyarországi futama.

Vigyázat mélyvíz, csak a bójáig!

Vigyázat mélyvíz, csak a bójáig!

Vigyázat mélyvíz, csak a bójáig!


“A Red Bull Air Race immár ötödik éve megy és a budapesti lesz a 27. versenyünk. 13 versenyző vesz részt jelen pillanatban, akik a világ jelenlegi élvonalát képezik. A világbajnoki, európabajnoki versenyek legjobbjai jelentkezhetnek versenyzőnek a sorozatba, akiknek egy hetes edzőtáborban kell bizonyítaniuk egy bizottság előtt. Így kerül a sorozatban a kétszeres világbajnok Sergey Rakhmanin is.” – beszélt a versenyről Besenyei Péter.

A pilóták idén is a Duna Parlament előtti részén felállított hatalmas bóják között száguldanak majd. A verseny kiesés versenyben zajlik, de a győzelemről továbbra is tizedek döntenek. Besenyei jelenleg harmadik, továbbra is esélyes, hogy megnyerje a bajnokságot.