A rendőrség szeretné visszaszorítani az ittas vezetők arányát, ezért útnak indították a társadalmi összefogásra felszólító közlekedési chartát. A józan vezetésért kampányoló megállapodást Bajor Imre színművész, Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Palik László autóversenyző, Bencze József országos rendőrfőkapitány valamint több multinacionális cég irányítója is aláírta. A chartában arra szólítják fel az embereket, ne üljenek autóba, ha alkoholt fogyasztottak.

Ne ígyon ha vezet

Ne ígyon ha vezet

Ne ígyon ha vezet


“Én minden fórumom megpróbálom meggyőzni az embereket arról, hogy alkoholos befolyásoltság alatt nem szabad autóba ülni, mert elképesztő pluszkockázatot jelent. Egyrészt az ember veszélyezteti saját magát, de a közlekedés más vétlen szereplőit is. Azt gondolom, hogy az autóvezetés és a közlekedés egy komoly dolog és csak tiszta fejjel lehet végezni. Ezért nagyon szeretném, hogy a nagyon sok, súlyos, halálos baleset, ami egy adott évben megtörténik a közútjainkon ezáltal drasztikusan csökkenjen. Hiszem azt, ha sok jó ember összefog ebben a kérdéskörben, akkor tehetünk valamit a helyzet javításáért” – mondta el a vezess.hu-nak Palik László

A 2006-ban közel 17 százalékkal emelkedett az előző évhez képest az ittas vezetők okozta balesetek száma. 2770 ilyen balesetet regisztráltak, ami az összes tavalyi baleset 13,2 százalékát jelenti.

2001-ben a közlekedéssel foglalkozó úgynevezett Fehér Könyv összeállításakor az EU-tagországok vállalták, hogy 2010-re 50 százalékkal csökkentik a balesetek számát. Magyarország nem volt ilyen bizakodó, 30 százalékos csökkentést határozott el. Ám egyelőre úgy tűnik, ez sem sikerülhet, miután hazánkban nemhogy csökkent volna, de 5 százalékkal nőtt a balesetben elhunytak száma.

Persze nemcsak közéleti szereplőkkel küzdenek majd a józan vezetésért a rendőrök, de fokozott ellenőrzésre is számíthatnak az autósok.