Augusztus 13-ig lehet benyújtani a jogtalanul beszedett regisztrációs adó visszaigényléséről szóló kérvényeket annál a fővámhivatalnál, amelyik a regisztrációs adót eredetileg kiszabta. Ehhez a vámhatóság által rendszeresített formanyomtatványt kell kitölteni, illetve csatolni kell egyéb iratokat is, köztük azt, amely igazolja a regisztrációs adó mértékét, azaz aki kereskedőtől vette külföldről behozott autóját, annak részletes számlát kell bemutatnia.

Azok jogosultak az adó részleges visszatérítésére, akik 2004. május 1. és 2005. december 31. között helyeztek forgalomba Magyarországon külföldről behozott használt gépkocsit. A kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy be is fizette az adót, amelynek egy részét most visszakéri.

Korábban megállapítást nyert ugyanis, hogy a regisztrációs adó nincs összhangban az Európai Unió törvénykezésével, kiemelten az avultatással. Azaz külföldről behozott, Magyarországon forgalomba helyezett használt autókra is hasonló mértékű regadót vetettek ki, mintha azok újak lettek volna.

A határidő elmulasztása esetén azonban igazolási kérelem előterjesztésére már nincs lehetőség. Azaz, aki elkésik, nem kaphat pénzt. A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-i hatálybalépése óta eltelt idő alatt a kamatokkal együtt már több mint 4,2 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a vám- és pénzügyőrség. Ám eredetileg 73 ezer kérelemmel és 8-10 milliárd forint visszafizetésével számoltak, mert az adott időszakban ennyi használt autó után fizették meg a regisztrációs adót.