A júniusban a szériaautók navigációs rendszerébe beépített figyelmeztető, majd a múlt hónapban tesztelni kezdett autós-szonda után a Nissan az ittas vezetés elleni elkötelezettségének újabb tanújelét adta egy tanulmányautó formájában.

Az antialkoholista járgány több technológia együttes és egymást kiegészítő alkalmazásával lehetetleníti el az ittas vezetést.

Nagy érzékenységű alkoholszag-érzékelőt építettek a sebességváltó botjába, amely a vezető tenyerének verejtékéből képes meghatározni az alkoholfogyasztást és az előre beállított érték felett indíthatatlanná teszi az autót a sebességváltó blokkolásával.

Hiába találja meg a részeg sofőr

Hiába találja meg a részeg sofőr

Hiába találja meg a részeg sofőr


Hasonló érzékelő került a vezető és az utas ülésébe is, ez az utastér levegőjét elemzi, amikor pedig alkoholt érzékel, mind hanggal, mind írásban – a navigációs rendszer kijelzőjén – figyelmezteti az autóban ülőket az ittas vezetés veszélyeire.

Az arcot és a szemeket külön a műszerfalba épített elemzőrendszer vizsgálja. Ha a vezetőnél álmosság, kábulat tünetei jelentkeznek, a rendszer azonnal hangjelzéssel figyelmeztet és a biztonsági öv megszorításával nyomatékosítja az “ébresztőt”.

A részegbiztos Nissan a vezetési technikából is képes következtetéseket levonni: ha az autó azt érzékeli, hogy az irányítás alábbhagyott vagy épp átsodródott a másik sávba, tehát a vezető figyelme elterelődött vagy megszűnt, a hangriasztó és a biztonsági öv azonnal akcióba lép.