Az ESO – a déli féltekén csillagászati megfigyeléseket végző európai szervezet – több más tudományos intézettel és a chilei állammal közösen a világ legjobb rádióteleszkópjának megépítésén dolgozik az Andokban. Az ALMA nevű csillagvizsgáló az 5000 méteres magasságban található Atamaca sivatagban épül, ahol a légköri viszonyok a legalkalmasabbak a zavartalan megfigyelésre. Persze a létesítmény alkatrészeit valahogyan oda is kell szállítani, az erre a célra épült jármű most készült el.

A Scheuerle nevű nehézgépekkel, hajóépítéssel és egyéb acélipari tevékenységgel foglalkozó cég külön erre a célra építette a szállítóalkalmatosságot. A monstrumnak 28 külön mozgatható kereke van, súlya 130 tonna. Magassága 6, szélessége 10, hosszúsága pedig 20 méter. Az óriási géptestet és rakományát két darab, egyenként 500 kW-os dízelmotor mozgatja, amelyek maximális teljesítménynél 12 km/órára tudják gyorsítani a gigászt.

6 m magas, 10 m széles

6 m magas, 10 m széles

6 m magas, 10 m széles


A szállító a 115 tonnás antennákat a 2900 m magasan fekvő központból egészen 5000 méteres magasságig cipeli, útja közben pedig 10 százalékos lejtőkkel is meg kell majd birkóznia. A jobb kilátás és irányíthatóság érdekében a vázra alulról ráépített vezetőfülkének saját oxigénellátása is van, hogy a nagy magasságban ritkább levegő ne okozzon gondot a sofőrnek.