Januártól átlagosan 8,7 százalékkal drágultak a matricák, de a téli négynapos például kerek 40 százalékkal lett több. A síkosságmentesítés miatt...

Januártól átlagosan 8,7 százalékkal drágultak a matricák, de a téli négynapos például kerek 40 százalékkal lett több. A síkosságmentesítés miatt…

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2007. első félévére vonatkozó értékesítési mutatóiból kiderül, 2006. hasonló időszakához képest mintegy 25 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak az autósok, ami 34 százalékos nettó bevételnövekedést eredményezett. Ez a 2006. első hat hónapjában összegyűlt 19,65 milliárd forinttal szemben 2007-ben több mint 26,3 milliárdos összeget jelent.

Jelentősen hozzájárult az emelkedéshez a főutak díjasításáról szóló rendelet április 1-i bevezetése, ennek nyomán a D4-es kategória havi matricájának eladása 164 százalékkal emelkedett. Ezenkívül persze nem szabad megfeledkezni az autópályák forgalmának, – évről évre tapasztalható – 8-10 százalékos, úgynevezett motorizációs bővüléséről és a gyorsforgalmi úthálózat bővülése miatt az autópályát használók számának növekedéséről sem.

Az adatok alapján a nehéz-tehergépjárművek számára 2006-ban bevezetett D4 1 napos, valamint a már régebb óta kapható heti matrica esetében több mint 40%-os növekedést regisztráltak. Külön figyelmet érdemel azonban az éves matricát vásárlók összesített számának 12%-os gyarapodása.