Az Európai Bizottság elmúlt hónapokban kiadott közleményében megállapította, hogy a motorkerékpár az egyetlen úthasználói kategória kontinensünkön, melynek halálozási aránya 2001. óta növekedett, ellentétben az általános csökkenő tendenciával.

Napjainkban minden hatodik közlekedési áldozat motorkerékpáros, és a tendencia továbbfolytatódása esetén 2010-re már minden harmadik tragédia motorkerékpárhoz fog kötődni. Magyarországon az elmúlt évben 83 motorkerékpáros vesztette élet közútjainkon, azaz átlagosan számítva csaknem minden negyedik napon a motorkerékpározás áldozatot szedett.

Ezen javíthat az a tíz erős motor, amelyet ma vehetett át öt megyei rendőr-főkapitányság Budapesten. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság által beszerzett járműveket a bizottság elnöke, Szabadfi Árpád dandártábornok, az országos rendőrfőkapitány helyettese adta át.

Jelenleg a közúti forgalom ellenőrzésére a rendőrség mintegy 200 db motorkerékpárral rendelkezik. A 10 db Yamaha FJR 1300 AP típusú motorkerékpár közül négy darabot (ezek Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyébe kerülnek) beépített videokamerával is elláttak

A kamerák alkalmazása kettős célt szolgál: egyrészt az ún. “mozgás közben elkövetett” szabálysértések képi dokumentálására szolgál, mely az eljárások során bizonyítékként alkalmazható, másrészt a leállításról és az intézkedésről készített képfelvételek segítségül és védelméül szolgálhatnak az intézkedő rendőrnek.

Forrás: FigyelőNet