A nemrég elkészült, a közlekedési szokásokra vonatkozó Eurobarométer-jelentés egyik pontja ugyanis azt tudakolja, vajon mit kellene változtatni a tömegközlekedés jellemzőin, hogy a megkérdezett személyt rávegyék autóhasználatának csökkentésére. 27 ország polgárai közül a magyarok voltak azok, akik a legnagyobb számban válaszolták (44,4 százalékuk), hogy nekik tulajdonképpen mindegy, ők úgysem fogják kocsijukat kevésbé használni.
Pedig a tegnap közzétett jelentés szerint csak a magyarok 27,7 százaléka mondta azt, hogy mindennapi tevékenységéhez alapvetően az autót választja fő közlekedési módként. A statisztika szerint ezzel hátulról a harmadikok vagyunk, csak a bolgárok és a románok használják ennél kisebb arányban kocsijukat.

A magyarok szeretik?

A magyarok szeretik?


A mi olvasatunkban ez azt jelenti, akinek van pénzre rá, hogy autózzon, az nem válik meg tőle egykönnyen, a többieknek meg marad a tömegközlekedés vagy a bicikli. Arra is rámutatott ugyanis a felmérés, hogy a magyarok a kétkerekűek használatában az élmezőnyhöz tartoznak, legalábbis az EU-ban, de ez nem jelenti azt, hogy sokan is használnánk. Míg a hollandok 40,1 százaléka, addig a magyarok 18,2 százaléka használ kerékpárt. Ezzel harmadik helyen állunk a dánok mögött (23,4 százalék).

Más kutatásban is az élen állunk, a megkérdezett magyarok adtak a legnagyobb arányban elutasító választ arra: egyetértenek-e azzal, hogy minden úthasználónak fizetnie kell útdíjat a környezeti károk megtérítésére. 66,7 százalékkal vezetünk, a francia (71,4 százalék) és az olasz (67,5 százalék) válaszadók előtt.

Ennek a felmérésnek ellent mond egy korábbi kutatás, amely szerint a magyarok szeretik a tömegközlekedést. A számok nem hazudnak?!
 
Forrás: euraktív