Hamarosan tovább bővül a győri Audi-gyár, miután 600 ezer négyzetméteres telken új üzemet építenek fel. Nem véletlen a fejlődés, hiszen Magyarországon megéri autót gyártani.

Győr bővítésével az Audi újabb lehetőséget teremt, hogy Németországon kívül kedvező áron gyártson autókat. A valószínűleg 2008 tavaszán piacra kerülő Audi A3 kabrió magyarországi gyártását már korábban bejelentették. Az idei év végén megkezdődik a termelés.  

Győrben a munkabér és terhei csak az ötödét teszik ki a németországinak, de még a németnél olcsóbb belga gyárnál is kevesebbe kerül hazánkban egy munkás. Brüsszelben egy Audi-munkás óránként 32 euróba (7900 Ft), Németországban 11 euróval (2700 Ft) többe kerül.

Év végén kezdődik az A3kabrió gyártása

Év végén kezdődik az A3kabrió gyártása


Az Audi Hungaria Motor Kft.-nél kérdésünkre megerősítették, hogy maguk a munkabérek valóban a negyedét teszik ki egy németországi munkavállalóénak. Ám nem ez az elsődleges szempont akkor, amikor az Audi egy belső tenderén egy-egy projektre a leányvállalatok versenyeznek. Számos más követelményt vesznek figyelembe.

Nem az A3 kabrió az egyetlen újdonság Győrben, az Automobilwoche információi szerint hosszabb távon további fejlesztéseket tervez az Audi. Az A3 kabrió gyártása abba az új trendbe illeszkedik, hogy a gyártók már kisebb darabszámokat is házon belül gyártanak le.

A BMW X3-ast eddig Grazban, a Magna Steyr-gyárban készítették, de a következő modellt már a bajorok maguk gyártják Amerikában. A korábban a Karmann által összeállított A4 kabrió utódját, az A5-öst is az Audi gyártja majd, ahogy a 207 CC nyitható tetejét a Peugeot, melynek elődjét a 206 CC-hez az Heuliez készítette.

1998-ban kezdődött a kisalföldi gyárban a jármű összeszerelés a TT kupéval, azóta több mint 300 000 jármű készült Győrben. Ebben az évben több mint 50 000 járművet gyártanak. Jelenleg hazánkban szerelik össze az Audi TT Coupé és Roadster-modelleket, valamint készülnek karosszériaelemek az R8-as sportkocsihoz Győrben, de a legjelentősebb a motorgyártás. Idén az első negyedévben 513 675 motor készült, ami 4 százalékkal haladja meg a tavalyi számot.

Forrás: Automobilwoche, Audi Hungaria Motor Kft.