Bár talán a legtöbben Walther Röhrl és Ari Vatanen sikereire emlékeznek, 13 éve Rod Millen tartja a Pikes Peak hegyi verseny időrekordját. A 20,8 kilométer hosszú pályán 156 kanyar fogadja a vállalkozókat, akiknek nem ildomos hibázniuk, korlát ugyanis nincs. A “pálya” 2863 méteres tengerszint feletti magasságból indul, és 4300 méteren ér véget – versenypályának nevezni csak igen nagy jóindulattal lehet.

A Suzuki Sport elnöke nemcsak beszél, hanem maga is versenyez. Nobuhiro “Monster” Tajima már tavaly is megpróbálkozott a rekordöntéssel, de akkor meghibásodott a versenyautója.

Idén azonban újra nekivágott, és az 1994-ben felállított rekordot 3 másodperccel megdöntve 10 perc 1,408 másodperc alatt száguldott fel a csúcsra. Ehhez idén is egy, a Suzuki amerikai szabadidő-autójára, az XL7-re hasonlító versenyautót épített. A tavalyi 940 lóerőhöz képest idén már 1007-tel próbálkozott. De ahhoz, hogy ebből az útra is jusson, az egész autó szinte egyetlen szárnyként üzemel. A versenyautó erejét 3,6 literes V6-os motor garantálja, két turbóval megspékelve.

A szörny teljesítményével bekerül a Guinness-rekordok könyvébe, de ezzel nem elégszik meg, jövőre megpróbálja áttörni a 10 perces álomhatárt.

Aszfalton is jól tereli a Suzukit:

Ari Vatanen is komolyan hajtott:


Walther Röhl 1987-ben: