A hatalmas hőség miatt már az autópályákat is locsolni kell néhol, mert az akár 60 fok fölé is melegedő utak sokkal kevésbé bírják a terhelést, pedig módosított bitumenből készülnek. A legkritikusabbak azok a szakaszok, ahol nagyobb torlódások alakulnak ki, mondta el az Inforádiónak az Állami Autópálya-kezelő szóvivője.  

A fővárosban a nemrég történt felújítások miatt a villamossínek és vezetékek eddig jól bírják a meleget, de a gépjárművek olvadt aszfaltot hordanak fel a sínekre. A villamospályákat egyébként naponta kétszer locsolják.

Bár a vágányok rendben vannak, a sínek és a kemény betonburkolat közötti vékony, puhább aszfaltcsík, amely a villamos okozta rezgést csillapítja, könnyebben megolvad, a nagyobb járművek ezt szedik fel.

A buszok rosszul bírják a kánikulát, az ötven budapesti Volvo buszból húsznak már leállt a légkondicionáló berendezése. A sofőröknek lehetőségük van arra, hogy munkaidő közben felváltsák őket.

A kánikulában – ha már mindenképp útra kel – mindenki vezessen még figyelmesebben, érdemes gyakrabban pihenni, és felfrissíteni magunkat hideg itallal, leginkább ásványvízzel.