Zuhanásban a hazai autópiac 1
Zuhanásban a hazai autópiac 13 Tavaly sem volt éppen rózsás a helyzet, de 2007 első hat hónapja még annál is gyengébben sikerült a hazai importőrök számára, 11,2 százalékkal csökkent az eladott új autók száma. Idén januártól június végéig 85710 új autó talált gazdára Magyarországon, míg tavaly hat hónap alatt több mint 97 ezer fogyott.

Mindez vélhetően annak is köszönhető, hogy kereskedők immár nem akarnak minden áron autót eladni, csökkent az irreális ajánlat „Autót nulla forinttól”, illetve vélhetően komoly visszafogó ereje van a kormányzat megszorító intézkedéseinek is.

Továbbra is a Suzuki adja el a legtöbb autót idehaza, 15 455-öt értékesítettek, amivel a legnagyobb szelet (19,9 %) övék a piacból, de a tavalyihoz képest az eladásaik 17,5 százalékot estek. Nemcsak a japán márka, de legtöbb autót eladó első 11 importőr mind visszaesést könyvelhet el. A listán a második az Opel (9726 db), harmadik a Ford (8573 db).

Jelentős növekedést mutatott fel viszont a Honda, amely 27 százalékkal felülmúlva tavalyi eladásait, június végéig 2494 autót könyvelhetett el. A Nissan 20, a Kia 45 százalékos bővüléssel zárt.

Továbbra is a kis autók kelnek el a legnagyobb számban. A vevők közel 43 százaléka választ ilyet, de jelentős (34,5 %) az alsó középkategóriás modellek értékesítése is. Ám míg ezekből a tavalyinál kevesebb fogyott, addig a drágább modellek iránti kereslet nőtt, több fogyott a terepjárókból, az egyterűekből, a sport és nagy autókból is.

Adatok: MGE