Hamarosan nem éri meg az asszony nevére megvenni az autót. Ha a honatyák nem igyekeznek, a nők is ugyannyit fizethetnek gépjármű kötelező felelősségbiztosításra, mint a férfiak.

2004-ben hirdették ki azt az uniós irányelvet, mely szerint azonos szolgáltatásért, áruért nemi hovatartozástól függetlenül ugyannyit kell fizetni. Így a biztosításokért nem kérhetnek többet a férfiaktól, mint a nőktől. Az Európai Unió hároméves határidőt szabott meg a rendelet átvételére, tehát azt hamarosan alkalmazni kell hazánkban is.

Magyarországon azonban most még jelentős különbség van a nők és a férfiak biztosítási díjai között – mondta el a Független Hírügynökségnek Marczi Erika, a Magyar Biztosítók Szövetsége életbiztosítási tagozatának vezetője. Mégpedig azért, mert a hölgyek életkora 6-8 évvel meghaladja a férfiakét.

Ha életbe lép a rendelet, a nők akár dupla annyit is fizethetnek az életbiztosításukért.   A hölgyek számára a kötelező biztosítás is olcsóbb, mert bár a statisztikai adatok szerint több, de kisebb kárral járó balesetet okoznak. Ez is emelkedhet. Eredetileg arra találták ki a direktívát, hogy javítsa a nők esélyeit. Biztos nem így gondolták. 

Minden tagország kérhet és kaphat mentességet, ha azt megfelelően megindokolja.  A folyamat elvégzésére december 21-ig van lehetősége Magyarországnak. Már zajlanak az előkészítő munkák az igazságügyi és a pénzügyi tárcánál a biztosítók szakmai segítségével.

Forrás: Független Hírügynökség