Hazánkban futnak a világ leghosszabb villamosai a Nagykörúton. A 4-6-os vonalán szolgálatot teljesítő Combinók után Budapesten közlekednek a világ leghosszabb buszai is. A BKV a napokban teszteli a Volvo két csuklóval ellátott buszait. A 24 méteres buszok a mai napon kezdték meg a próbajáratot elsőként a 7-es vonalán, később a 161-es, a reptéri 200-as, illetve a 2-es metró pótlóbuszai között is kipróbálják.

Az új, a hagyományosnál hat méterrel hosszabb járműveket a gyártó adta kölcsön, bízva abban, hogy az elmúlt években megvásárolt százötven új csuklós Volvo után további megrendeléseket kap a 80-90 millió forintba kerülő járművekre.  

Akár 300-an is elférnek

Akár 300-an is elférnek


Miután a duplacsuklós busz hossza meghaladja a nálunk engedélyezett 18,7 métert, ezért csak külön engedéllyel közlekedhet. A járművet az első részen oldalt elhelyezett 360 lóerős dízelmotor mozgatja.

A Népszabadság információi szerint a busz 225 személyt tud szállítani, de befogadóképessége akár a 300 utast is elérheti. Az alacsony padlós busz a megállókban további hét centivel lesüllyeszthető. A légkondicionált buszon 51 ülés van, s kialakítottak egy kerekesszék- és egy babakocsihelyet is.

Forrás: Népszabadság