15 éve minden Forma-1-es futam betétversenyeként Budapesten is száguldanak a Porsche Szuperkupa résztvevői. Idén sem lesz ez másként, augusztus első hétvégéjén újra a Hungaroringen köröznek a Porschék. Ahogy korábban már többször, ismét lesz magyar versenyző, aki a gyár VIP-autójában versenybe szállhat a sorozat állandó résztvevői ellen.

Azért figyelemre méltó a VIP-autó bevetése, mert a 11 állomásos évad csupán négy versenyén ad erre lehetőséget a Porsche-gyár. Ezúttal Kiss Norbert ülhet a 911 GT3 Cup volánja mögé. A szombathelyi fiú nem mondható éppen tehetségtelennek, hiszen első idényében harmadikként zárt a hazai gyorsasági sorozatban, pedig csak az évad felében szállt be, tavaly viszont már bajnokként ünnepelhetett. Idén a Seat Leon-kupában a második helyen áll.

Csupán 1120 kilogramm

Csupán 1120 kilogramm


Kiss a Porsche Motorsport weissach-i központjában már tesztelhette a versenyautót, amelynél elsősorban sebességváltó kezelése okozta a legnagyobb fejtörést. A Porschéban alkalmazott szekvenciális váltónál ugyanis felfelé váltáskor elég meghúzni a kart, viszont lassításkor fékezés mellett vissza is kell kapcsolgatni, de ekkor kuplungolni is szükséges, úgy hogy a gázfröccs sem hiányozhat.

“Elsősorban azt próbálgattam, hogy milyen hamar lehet gázt adni. Az autó nagyon kezelhető, így az első 15 kör után már bátran nyomtam. Nem jelentett gondot a 400 lóerő sem, szerintem a Seat még gyorsabb is a kanyarokban. A meglepőbb a Porsche rajtkézsége volt, elképesztő, ahogy a kerekek betapadnak és kilő az autó” – mondta Kiss Norbi kérdésünkre.

A Porsche Mobil 1 Supercup külön érdekessége, hogy csupa egyforma, legutolsó fejlesztésű 911-es Porsche áll rajthoz. Ennek megfelelően a pilóták tudása a döntő, amellett a futómű és a hátsó szárny enged némi beállításbeli különbséget.

Porsche 911 GT3 Cup
Ahogy minden 911-es, a versenyautó is farmotoros és hátsókerék-hajtású. A motor megegyezik a Porsche szériautóiban található 3,6 literes boxerrel, ám itt az eltérő hangolás miatt 400 lóerőt illetve 400 newtonmétert tud.  A motorhoz hatfokozatú szekvenciális váltó tartozik. A GT3 Cupon mindössze az első szélvédő van üvegből, a többi plexi, az ajtók kb. 2,5 kilósak lehetnek. A kocsi tömege ezért mindössze 1120 kilogramm. A vezető belülről állíthatja a fékerőelosztást az elöl 380, hátul 350 milliméteres kerámia féktárcsák között. Ezeket a fékeket nemcsak a versenyzők használhatják, aki akarja, az utcai modellhez is megrendelheti.

Test  test ellen Monacóban:

Egy kis összefoglaló a bajnokságban vezető Richard Westbrook-ról: