A Budapesti Rendőrkapitányság közleményben tudtatta, hogy lecserélnék Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök autóit. Hogy milyen autóba ülnek, nem ők döntik el, a védett vezetők védelméről a Köztársasági Őrezred dönt szakmai szempontok alapján, ebbe adott esetben magának a védett vezetőnek sincs beleszólása.

Az üveget több rétegből ragasztják össze

Az üveget több rétegből ragasztják össze


A megnövekedett fenyegetettség miatt a két védett vezető szállítására az őrezred eseti jelleggel kénytelen páncélozott autót használni. Mivel az őrezrednek nincs a feladatra alkalmas járműve, tesztelésre kölcsön kapott autókat használnak.

Ez azonban nem jelent állandó és biztos megoldást, ezért a Köztársasági Őrezred engedélyt kért és kapott a kormánytól, hogy kiírhasson pályázatot ilyen biztonsági autók beszerzésére. A kiírás feltételein még dolgoznak, így csak később lehet megmondani, hogy ez mennyi pénzbe fog kerülni.

Ha a jelenleg használt tesztautót megvásárolná az őrezred, az körülbelül 50 millió forintba kerülne – áll a közleményben. Erre le is kéne csapniuk, mivel egy ilyen autó sokkal több kerül és hat hónap alatt készül el, ha valaki megrendeli.

A 450 lóerős V12-es motorral szerelt sorozatgyártású Audi A8 – amit már mi is kipróbálhattunk, alapáron 35 millió, némi extrával ez könnyen szalad negyven millió fölé. Ám egy a kézi lőfegyvereknek, robbanószereknek is ellenálló jármú ára simán 100 millió. Német autókeresőben találtunk is két eladó páncélozott csúcs Audit 395 000 euróért (közel 100 millióért). 

TV, telefon, fax és luxus

TV, Telefon, fax és luxus


Korábban Orbán Viktor is használt páncélozott járműveket kölcsönben. A választások előtt egy alapítvány biztosított számára egy hetes BMW-t, de miniszterelnök korában egy VW Passatot is kipróbált. A Fidesz vezetője miniszterelnöksége alatt négy autót “használt”. Az autóparkban egy Audi A8-as , egy Mercedes, egy Toyota és egy Chrysler kisbusz, illetve egy Ford terepjáró kapott helyet.

Gyurcsány Ferenc 2004 óta csak Audikban utazik. Két Audi A6-oson van túl, az egyik magánhasználatban a másik biztonsági autóként teljesített szolgálatot. Ehhez jön a mostani Audi A8.