Nem érdekel minket az üzemanyagok ára. Legalábbis ha a kereslet oldaláról vizsgáljuk a helyzetet. Bosszankodunk, hogy megint emelnek, de nem szálunk ki az autóból, sőt egyre többen és többet használjuk. A Népszava információja szerint idén 6 százalékkal több benzin, és 16 százalékkal több gázolaj fogyott az előző esztendőhöz képest, pedig voltak időszakok, amikor 300 forint feletti áron adták a kutak a benzint.

Jelenleg a tavalyi árrekord körüli áron kaphatók az üzemanyagok, de ez korántsem a csúcs. A következő hetekben akár 310 forint körüli literenkénti benzinárral is találkozhatnak majd az autósok a hazai kutaknál – mondta el az újságnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője.

A szakember mindezt a külföldi árak emelkedése kapcsán prognosztizálta. Amerikában és Európában az hajtja fel az árakat, hogy beindult a nyári utazási szezon, és az emberek többet tankolnak. Ám az amerikai finomítók nem bírják a rohamot, így Európából importálnak, ami szintén növeli az árat, mind az USA-ban, mind nálunk.  

A gázolaj esetében nem kell hasonló emelkedésre számítani. A dízel üzemanyag egy-egy literjéért 260-270 forintért lehet hozzájutni. Viszont a magasabb benzinár a nyár végére átgyűrűzik más ágazatokba is, így az élelmiszerek is drágulhatnak.

Forrás: Népszava