Miközben az ENSZ a bioüzemanyagok veszélyeire hívja fel a figyelmet, amerikai kutatók az eddigi módszereknél gazdaságosabb eljárást dolgoztak ki a gyártásukra.
 
Szerencsésebb esetben csak áremelkedés, rosszabb esetben tömeges éhínség követheti a bioüzemanyagok termelésének drasztikus növekedését. Kipusztulhatnak az esőerdők és elapadhatnak a vízkészletek, taglalja az ENSZ “Fenntartható bioenergia: útmutató a döntéshozók számára” címet viselő tanulmánya. A jelentés szerint a közlekedés helyett fűtésre vagy villamos áram termeléséhez kellene alkalmazni a hajtóanyagokat.

Ám mivel az amerikai kormányzat 2017-re szeretné elérni, hogy az USA üzemanyag-felhasználásának negyedét bioüzemanyagokból fedezze, a kutatók is serénykednek. A Nature című magazinban már le is közölték a fenti probléma lehetséges megoldását.

A Wisconsin-Madison egyetem kutatócsoportja gyümölcscukorból tudott viszonylag könnyen bioüzemanyagot előállítani. A dimetilfuran nevű vegyület 40 százalékkal több energiát hordoz, mint az etanol, és nem vonja el a környezetéből a vizet. Biomasszából, kukoricából vagy cukornádból állítható elő a hagyományosnál olcsóbban. James Dumesic, az egyetem professzora elmondta, hogy a vegyület tulajdonságai az olajéhoz hasonlóak, így az kiváló üzemanyagként szolgálhat.

Jelenleg a dimetilfuran környezetre gyakorolt hatását vizsgálják. Ha nem károsítja a környezetet, úgy elképzelhető, hogy a természetben igen sok helyütt megtalálható gyümölcscukor lesz az új évezred alapvető üzemanyaga.

Forrás:National Geographic