Veszélyes közlekedni, itt a hőség 2 Az országos tisztifőorvos keddtől hőségriadót rendelt el, miután az időjárási előrejelzések szerint 3 egymást követő napon az átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot. A meteorológusok szerint 35 fok körüli hőmérséklet várható, ami igazán megviseli az emberi szervezetet.

Ennek a kánikulának azok örülhetnek, aki szabadságukat töltik, de a közlekedésben részt vevőkre nagyobb veszély leselkedik ilyenkor, megnő a balesetek száma.

Sok autóban nincsen légkondicionáló, ezek utastere igencsak felmelegedhet a napsütésben, ahogy a tömegközlekedési járműveké is. A melegben még inkább veszélyes a közlekedés, a magas hőmérséklet a fitteket is megterheli, de különösen nehezen viselik az idősebbek, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az embereknek ilyenkor csökken a vérnyomásuk, magasabb lesz a pulzusszám, a szervezet kiszárad, romlik az agy vérellátása, ami magával hozza a koncentráció csökkenését.

A lankadó figyelem pedig a közlekedés összes résztvevőjére veszélyes, az autósokra, gyalogosokra egyaránt. Ezért a megszokottnál több folyadékot, lehetőleg ásványvizet kell inni ilyenkor. Akik hosszabb útra indulnak, tartsanak pihenőt időnkét. A biztos célba érkezésért megéri. Figyeljünk jobban a többiekre is.

Akinek légkondicionált az autója, annak is érdemes figyelnie, hiszen a túl nagy hőmérséklet-különbség megfázáshoz vezethet, torokfájás és végtagfájdalom következhet be, és influenzaszerű megbetegedést okozhat, illetve nyaki merevség is előfordulhat. 8-10 fok különbség az ajánlott, és fokozatosan csökkentsük az utastér hőmérsékletét.

Jó hír, hogy aki a melegtől lesz rosszul, annak nem kell vizitdíjat fizetnie. Aki tehát hőgutát kap, azt ingyen látják el.