Begyűjtötte hetedik győzelmét az Audi a legendás Le Mans-i versenyen. 250 ezer néző, változékony időjárás és fantasztikus hangulat fogadta “a világ legkeményebb, legveszélyesebb és leghosszabb versenyén” [Frank Biela] a résztvevőket.

A 24 órás száguldás végén, tavalyhoz hasonlóan ismét egy dízel kocsi bizonyult a legjobbnak, az Audi R 10 TDI. A 2003-as évet leszámítva 2000 óta mindig a négykarikás márka autója volt a nyerő. Négy éve csak azért nem nyertek, mert a Volkswagen-konszern másik leányvállalatáé, a Bentley-é lett a siker.

Jövőre nyernének

Jövőre nyernének

Jövőre nyernének


A francia Pescarolo csapat mellett idénre egy másik gyári alakulattal is számolniuk kellett, hiszen a Peugeot is megépítette saját gázolajos versenyautóját. Bár az időmérőkön gyorsabbak voltak német ellenfeleiknél, a rajt után mindhárom Audi eléjük került. De a franciák jól tartották magukat.

16 órán át úgy tűnt, hogy az Audinál sikerül a 2-es rajtszámú autónak nyernie, ami eddig még soha nem fordult elő, de végül a Frank Biela/ Emanuele Pirro/ Marco Werner hármas vezette 1-es autó végzett az élen. Az első két pilóta ötödik győzelmét ünnepelhette, míg Werner harmadik alakalommal állhatott a dobogó legfelső fokára.

Az Audi a megbízhatósági versenyen háromból két autót veszített, míg a két Peugeot 908 Hdi FAP közül is csak az egyik látta meg a kockás zászlót. Ám fél órával a verseny vége előtt komoly izgalmakat élhettek át a franciák. A még versenyben lévő autójukból is eltűnt az olajnyomás. Sebastien Bourdais a bokszba hajtott az autóval, ahol sikerült megjavítani, s végül a pályára visszatérve megszerezte a második helyet.

Száguldás közúton

Száguldás közúton

Száguldás közúton


A francia csapatnál mindenki boldog a “vereség” ellenére, hiszen csak egy éve vágtak bele a Le Mans-i projektbe. Azt ígérik, jövőre versenyképesek lesznek, és felveszik a harcot az Audival. Majd meglátjuk.

54-en vágtak neki idén a legendás versenynek, de végül csak 29-en érték el a célt.

 

A 2007-es Le Mans-i 24 órás futam végeredménye:

1. Audi Sport North America LMP1 WERNER M Audi R10 TDI  24 ó 02:42.628
2. Team Peugeot Total LMP1 Lamy/Sarrazin/Bourdais Peugeot 908 Hdi FAP + 10 kör
3. Pescarolo Sport LMP1 Collard/Boullion/Dumas Pescarolo Judd +12 kör
4. Rollcentre Racing LMP1 BARBOSA J +22 kör
5. AM Racing LMGT1 Brabham/Rydell/Turner Aston Martin DBR9 +27 Kör
6. Corvette Racing LMGT1 FELLOWS R
7. AMR Larbre Comp. LMGT1 GOLLIN F
8. Charouz Racing LMP1 CHAROUZ J
9. Aston Martin Racing LMGT1 HERBERT J 337
10. Team Oreca LMGT1 BELLOC J-P

15. Imsa Perfor. LMGT2 NARAC R/LIETZ R/LONG P Porsche 997 GT3 RSR
 
18. Binnie M. LMP2 BINNIE B/TIMPANY A/BUNCOMBE C Lola B05/40 Zytek

(Vastaggal a négy kategória győztesei)