Milliárdok vissza az autósoknak 2 2007. február 15-e óta van hatályban a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény, amely figyelembe veszi a jármű korát is. Ennek nyomán azóta 12 ezer jármű után, kamatokkal együtt 2,9 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a vám- és pénzügyőrség.

Mindez azonban közel sem a végleges összeg, miután a becslések szerint 73 ezer esetben körülbelül 8-10 milliárd forintot kell a VPOP-nak visszafizetnie. Eddig 20 ezer beadvány érkezett be, közülük 12 ezret már jogerősen elbíráltak, és részeleges adó-visszatérítést rendeltek el. Részleges adó-visszatérítésről döntöttek további 2500 ügyben, ezek a határozatok azonban még nem emelkedtek jogerőre.

Az összeget azok igényelhetik vissza, akik 2004. május elseje és 2005. december 31-e között vásároltak használt személygépkocsit, melynek forgalomba helyezése miatt fizették meg a regadót. Olyan jármű után is visszaadják a pénzt, amelyet kereskedőtől vagy belföldi tulajdonostól vásároltak már forgalomba helyezve, s amelynek ára a regadót is magában foglalta.

Ekkor az igényléshez a kereskedőtől származó, az áthárított adó összegét részletesen tartalmazó számlára is szükség van a sikeres visszatérítés érdekében. A regisztrációs adó részleges visszatérítésére vonatkozó kérelmeket 2007. augusztus 13-ig lehet benyújtani. A késve érkező kérelmeket a vámhatóság érdemi vizsgálat nélkül el fogja utasítani.

Forrás: metro.hu