2010-től segélyhívó minden autóba? 2

Az Európai Unióban forgalomba helyezett összes új járművet fel kellene szerelni 2010-től egy segélyhívó rendszerrel – legalábbis ez a szándékuk az uniót jelenleg irányító német vezetőknek. A tervezetről Wolfgang Tiefensee, a német közlekedési miniszter beszélt egy konferencián, kedden Berlinben.

 

Az “eCall” névre keresztelt rendszert, amely éjszaka vagy vidéki országrészekről tájékoztatást küld, a mentők is támogatják. Ehhez a légzsák kinyitását követően a jármű automatikusan egy jelet küld a baleset pontos helyszínéről a körzet szerint illetékes mentőszolgálatnak. “Ha gyorsabban érkezik a baleset helyszínére a segítség, az életet menthet. Arra számítok, hogy hamarosan újabb EU-államok csatlakoznak az eCall rendszer fejlesztéséhez” ? beszélt a tervekről Tiefensee.

 

Nem véletlen Németország törekvése, hiszen hazánkhoz hasonlóan más EU-államokban is magas a közúti balesetben elhunyt személyek száma, amit az EU soros elnöke szeretne drasztikusan csökkenteni. A cél jelenleg az, hogy 2010-re a felére csökkentsék a 2000-es évben számolt közúti balesetek halálos áldozatainak számát. “Ehhez az elektronikus rendszer is segítséget nyújthat” – mondta a német közlekedési miniszter.